tiistai 26. maaliskuuta 2013

Paahtopaisti

 Seisoin Tampereen Stockmannin lihatiskin vieressä jossain jauhelihojen kohdalla. Tiskillä oli tunkua enkä päässyt likikään paistinpaloja. Sillähän ei nyt varsinaisesti ole mitään merkitystäkään, olisin voinut etukäteen vain todeta onko tiskillä paahtopaistia vai ei. Oman vuoroni aikaan minkkiturkkinen vanhempi rouvashenkilö, joka osti vasikanlihaa, valloitti kärryineen juurikin sen kohdan, jossa paistit lymysivät.  Vanhempi (mies)myyjä todennäköisesti piti minua täysin uusavuttomana, kun pyysin paahtopaistia. Hän katsoi kysyvästi edessäni olevaa jauhelihaa ja päätti varmuuden vuoksi kysäistä "ai raakaa?" Juu. En ole asiaan perehtynyt, mutta epäilen, että leikkeleenä sitä ei myydä ja Stockmannin valmiit ruoat taas ovat ihan eri jonotusnumerolla. Myyjä kyllä piti omituisen yksinpuhelun myös siitä, että hän leikkaa sen tästä mistä se yleensäkin leikataan. Palasta tuli liian pieni ja sain kuulla selitykseksi uudelleenkin sen, että hän leikkasi sen siitä, mistä se yleensä leikataan. No joo. 


Noin kävi edellisellä kerralla, kun ostin paahtopaistia. Tällä kertaa vedin varman päälle ja ostin Sokokselta sisäpaistia. Kukaan ei ihmetellyt haluanko raakaa paistia ja palastakin tuli oikean kokoinen.


vähintään 1 kg paahtopaistia tai sisäpaistia
mustapippuria
suolaa
2 tuoretta laakerinlehteä
muutama oksa tuoretta timjamia
muutama oksa tuoretta rosmariinia

Paistamiseen:
öljyä
voita


Ota paisti huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Hiero pintaan reilusti mustapippuria ja suolaa.

Kuumenna pannulla voita ja öljyä. Lisää halutessasi pari oksaa tuoretta timjamia ja rosmariinia sekä pari tuoretta laakerinlehteä. Mausteeksi riittää mainiosti pelkkä suola ja pippuri, mutta yrttihulluna minun oli suorastaan pakko käyttää tuoreita yrttejä, kun niitä sattui kotona olemaan.


Paista paistin pintaan kaunis väri.

Nosta paisti uunivuokaan. Laita lihamittari paistin paksuimpaan kohtaan.

Paista 125 asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 astetta. Tällöin paisti on sisältä vielä punainen. 60 asteisena paisti on sisältä punertava. Paistoaikaa on vaikeahkoa mitata, koska se riippuu paistin muodosta. Oma paistini oli litteähkö ja otin sen uunista, kun sisälämpötila oli hieman alle 60. Aikaa kului noin tunti.

Kiedo valmis paisti alumiinifolioon ja anna vetäytyä noin vartti ennen leikkaamista.

Lisukkeeksi voi kokkailla vaikka suussasulavia paistettuja maa-artisokkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti