perjantai 5. heinäkuuta 2013

Kurpizza

Heittelin taas vanhoja Glorian ruoka ja viini -lehtiä roskiin, mutta tietty otin talteen kiinnostavat reseptit. Yhdessä lehdessä oli kansikuvassa herkullisen näköinen kesäkurpitsapizza, jonka lehti oli ristinyt kurpizzaksi. Lähempi tarkastelu osoitti, että resepti oli muutenkin kiinnostava: provencelaista pestoa, sitruunamarinoituja kesäkurpitsa- ja sipuliviipaleita, mozzarellaa ja salamia. Ja 13 minuuttia vaivattu pohja. Hoh hoijaa. Mietin heti, että kannaattaako mokomaa pohjaa vaivata niin kauan. No nyt tiedän: kyllä kannattaa. Pizza oli todellinen gourmet-pizza. Pohja oli täydellisen rapea ja se kohosi uunissa juuri oikeista kohdista. Sitruunainen kasvistäyte yhdistettynä suolaiseen salamiin oli todella ihanaa. Vähättelevä suhteeni kesäkurpitsaan muuttui parempaan suuntaan tämän pizzan ansiosta. Yksi asia jäi harmittamaan: lehden kuvassa pizzan kruunasi kesäkurpitsan kukka. Niitähän minulla ei ollut. Krassinkukkia olisin värin ja ulkonäön takia kokeillut kesäkurpitsan kukkien sijaan, mutta ne mokomat eivät vielä kuki.


Pohja:
2 dl vettä
1/5 hiivapaketista
0,5 tl suolaa
4 - 4,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhoja kunnes taikina on pehmeää, mutta muotoiltavaa. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 5 minuuttia tai käsin 10 minuuttia. Käsin vaivatessa homma onnistuu paremmin työtasolla kuin kulhossa.


Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä 3 minuuttia. Peitä kulho leivinliinalla tai kelmulla. Jos haluat erityisen ilmavan ja aromikkaan pizzapohjan, anna taikinan kohota jääkaapissa 12 - 20 tuntia. Jos kohotat taikinan jääkaapissa, nosta se huoneenlämpöön siinä vaiheessa kun alat marinoimaan kasviksia.

Voit antaa taikinan kohota myös huoneenlämmössä noin 45 minuuttia.

Laita 2 tyhjää uunipeltiä uuniin ja uuni kuumenemaan 250 asteeseen ennen kuin alat marinoimaan kasviksia.
 

Sitruunamarinoidut kasvikset:
200 g kesäkurpitsaa
2 pientä keltasipulia
3 - 7 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunankuorta raastettuna
2 rkl sitruunamehua
3 rkl hienonnettua timjamia
2 - 3 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Viipaloi kesäkurpitsat juustohöylällä. Viipaloi sipulit renkaiksi. Laita kasvikset kulhoon. Hienonna 3 valkosipulinkynttä ja puolita halutessasi loput. Lisää valkosipuli kulhoon.


Raasta sitruunankuori ja lisää se ja marinadin loput ainekset kulhoon ja sekoita varovasti.

Punasipulia ei kannata marinoida, se värjää liemen nopsasti vaaleanpunaiseksi.


Provencelainen pesto (2 dl):
2,5 dl tuoretta basilikaa
0,5 dl muita yrttejä (esim. rosmariinia, timjamia, meiramia)
1 dl oliiviöljyä
1,5 rkl sitruunamehua
1 dl (50 g) manteleita
(2 - 3 rkl vettä)
0,25 tl mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Irroita yrttien lehdet varsistaan ja mittaa ne tiiviinä mittoina sauva- tai tehosekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi. Jauha mantelit morttelissa, sekoita joukkoon yrttiseos. Ohenna tarvittaessa vedellä. Mausta pippurilla, suolalla ja sokerilla. Pesto säilyy jääkaapissa noin 4 vuorokautta.

Lisäksi:
0,75 dl provencelaista pestoa
125 g mozzarellaa
50 g salamia
(muutama punasipulirengas)
(4 - 6 kesäkurpitsan kukkaa)
tuoretta timjamia tai basilikaa


 Levitä 2 leivinpaperia työpöydälle. Jaa pizzataikina papereille, jauhota pinta ja kauli ohuiksi pohjiksi. (Tein tämän vaiheen suoraan työpöydällä, koska taikina on kiinteää ja helposti käsiteltävää. Se on helppo nostaa leivinpaperille kaulittunakin. Jos kuitenkin kaulitset pohjat leivinpaperin päällä kannattaa leivinpaperin alle laittaa pari arkkia kostutettua talouspaperia, jolloin paperi pysyy helposti paikoillaan.)

Vedä leivinpaperit kuumille uunipelleille ja esipaista pohjia uunin ylätasoissa 5 - 7 minuuttia, kunnes taikina saa aavistuksen väriä.



Ota pizzapohjat uunista. Levitä pesto pohjille. Siivuta mozzarella ja jaa viipaleet pizzapohjille. Levitä marinoidut kasvikset (ja punasipulirenkaat) pohjille. Jatka paistamista noin 5 minuuttia kunnes pizzojen reunat ovat ruskistuneet.


Ota pizzat uunista ja levitä salamisiivut päälle. Jos käytät kesäkurpitsankukkia, nyppäise kukista kitkerät heteet pois. Pyyhi kasvisten marinadia kukkien pintaan ja nosta kukat pizzoille.


Vaihda peltien paikat uunissa ja jatka paistamista noin 2 minuuttia kunnes pizzat ovat kypsät.



Ota pizzat uunista ja koristele timjamin tai basilikan lehdillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti