sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Ylikypsää lammasta, kesäkurpitsahilloa ja västerbotten-juustoa

Eilen jo kirjoittelin pitkät pätkät siitä, että tämä yhdistelmä tuli mieleeni kun näin lehdessä kesäkurpitsahillon ohjeen. Nyt tulikin yllättäen aika kokeilla ylikypsää lammasta kesäkurpitsahillon kanssa, koska Sokoksessa oli perjantaina myynnissä karitsan paahtopaistia. Karitsan paahtopaisteista olisi tietysti saanut loistavia pihvejäkin, mutta mieli teki enemmän ylikypsää lihaa. Koska halusin ehdottomasti yhdistää lihan ja kesäkurpitsahillon, piti miettiä mitkä mausteet sopisivat parhaiten lihaan. Mintun hylkäsin sen vuoksi, että sitä oli hillossa ja lisäksi sitä oli tarkoitus silputa valmiin lihan sekaan tuoreena. Maustekaappia ja varastojani tutkiessani päädyin tällaiseen mausteseokseen:


5 valkosipulinkynttä
10 oksaa tuoretta timjamia (tai noin puoli ruukkua kaupasta ostettuna)
1 rkl kuminaa
reilusti sormisuolaa
iso loraus oliiviöljyä

3 - 4 karitsan paahtopaistia (tai 700 g - 1 kg lampaanpaistia)
reilusti mustapippuria
öljyä ja voita paistamiseen
1 sipuli
mietoa kasvis- tai lihalientä
tuoretta minttua ja/tai lehtipersiljaa

4 hyvää rapeakuorista sämpylää
oliiviöljyä
8 siivua västerbotten-juustoa
kesäkurpitsahilloa

 

Riivi timjamista lehdet (jätä pari oksaa paistamiseen). Sekoita valkosipulinkynsistä, timjamista, kuminasta ja suolasta mausteseos morttelissa. Lorauta lopuksi mukaan kunnon loraus oliiviöljyä.

Hiero lihaan reilusti mustapippuria. Kuumenna pannulla voita ja öljyä. Lisää pari oksaa timjamia ja ruskista lihaan kaunis pinta.

Ota lihat pannulta ja hiero mausteseos lihan pintaan. Asettele liha(t) uunivuokaan. Leikkaa sipuli neljään osaan ja laita palat vuokaan. Kaada vuokaan mietoa kasvis- tai lihalientä sen verran, että nestettä on lihan puoliväliin.

Peitä vuoka kannella tai foliolla, muuten liha kuivuu.

Laita liha 150 asteiseen uuniin ja paista 5 - 10 tuntia. Ylikypsässä lihassa on se hyvä puoli, että sitä ei saa pilalle liialla kypsentämisellä. 

Kääntele lihaa liemessä noin tunnin välein. Jos neste haihtuu liian nopeasti, vähennä lämpöä ja lisää hiukan nestettä.


 

Paistoin karitsaa uunissa tuon minimin eli 5 tuntia, lammasta olisin paistellut kauemmin. Liha oli niin kypsää, että sen sai riivittyä helposti paloiksi kahdella haarukalla. Nestettä oli alun alkaen pari desiä ja lopussa sitä oli ehkä ruokalusikallinen.

Silppua lihan sekaan tuoretta minttua ja/tai lehtipersiljaa. Sekoita.

Lihan voi tarjoilla mieleisellään tavalla. Minä halkaisin ciabattasämpylät, pirskottelin niille hiukan oliiviöljyä ja laitoin pohjapuolen päälle pari siivua västerbotten-juustoa. Paistoin sämpylöitä uunissa sen verran, että juusto suli. Otin sämpylät uunista, ripottelin väliin reilusti ylikypsää lammasta. Päälle laitoin hiukan kesäkurpitsahilloa.


Kesäkurpitsahillo ja ylikypsä lammas sopivat loistavasti yhteen. Västerbottenkin sopi niiden seuraan, mutta sen olisi voinut hyvin jättää poiskin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti