torstai 11. joulukuuta 2014

Joulukuun 11. pähkinä-aprikoosileipätikut, viikunahillo ja camembert

 Parisen vuotta sitten näin jossain ruotsalaisessa ruokalehdessä kuvan leipätikuista ja valkohomejuustosta. Leipätikuissa näytti olevan paljon pähkinöitä ja rusinoita. Siitä huolimatta, että inhoan rusinoita, leipätikut näyttivät erityisen hyville ja ajattelin, että rusinat voisi korvata vaikka aprikoosilla. Lehdessäpä ei ollutkaan ohjetta - tikut ja homejuusto olivatkin vaan kuvituskuva. Eipä hätää - googlehan auttaa aina - hakusanoja on helppo keksiä. No ei ollut ei. Mikään resepti- ja kuvahaku ei tuottanut toivottua tulosta. Siispä oli pakko soveltaa. Viikunahillon kanssa kävi vähän samoin, oli pakko soveltaa oma versio eri ohjeista - ja tarkoituksella käytin hillossa tavallista sokeria enkä hillosokeria.


Tarjoiluun:
camembertia

Camembertin voi tarjoilla huoneenlämpöisenä tai lämmittää uunissa valuvaksi.


Viikunahilloon:
300 g tuoreita viikunoita
1,5 dl sokeria
puolen sitruunan mehu
0,5 dl vettä
1 tähtianis
1 kanelitanko


Leikkaa viikunoista kova yläosa. Leikkaa viikunat lohkoiksi. Laita viikunalohkot kasariin ja sekoita mukaan sokeri ja sitruunamehu. Anna mehustua puolisen tuntia.

Kaada mukaan vesi ja laita kasariin myös kanelitanko ja tähtianis. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Keitä matalalla lämmöllä 20 - 30 minuuttia. Sekoita välillä. 

Siirrä kattila levyltä. Anna jäähtyä puolisen tuntia. Kuori vaahto pinnalta.

Kaada puhtaaseen kuumennettuun tölkkiin ja peitä puhtaalla kuumennetulla kannella. Säilytä viileässä.

Pähkinä-aprikoosileipätikkuihin:
2 dl vettä
15 g tuorehiivaa
3 rkl oliiviöljyä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
100 g kuivattuja aprikooseja pieneksi silputtuna
2 dl hasselpähkinöitä osa karkeasti rouhittuna/osa kokonaisina
5 dl vehnäjauhoja


 Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mukaan oliiviöljy, sokeri ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Vaivaa lopuksi mukaan silputut aprikoosit ja karkeasti rouhitut hasselpähkinät.

Anna taikinan kohota puolisen tuntia liinalla peitettynä.

Leivo taikinasta pötkylä ja leikkaa se kahteen osaan. Leikkaa molemmat osat 10 osaan ja leivo sormenvahvuisiksi tikuiksi.

Nosta tikut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (tai kahdelle). Voitele vedellä ja paista 225 asteisessa uunissa keskitasossa noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti